討論區

發表新留言 討論板首頁 訪客: 註冊 | 登入

樓上大廈鹹水泵爆,引致大量鹹水滲漏我樓下單位
文章號碼 1267
文章作者 鄧太
貼出時間 2020/7/27   上午 12:48:14
網址
左2019年11月4日,鹹水泵房爆喉(樓下就係我弟弟家) ,全屋假天充哂水後,承受不住,鹹水如大雨落下。造成我租客家俬的損失,租客要搬出去住,假天花,地板,牆身全濕。管業處有做善後:清潔,再執執天花,因更多石屎鬆脫,換泵候,等。管業處有做善後:清潔,再執執天花,因更多石屎鬆脫,換泵候,等管業處話佢地有買保險,有得賠,叫我地俾哂d單據,quotation佢地。叫我地慢慢等下。 其間管業處竟然幫我地泵房地台整防水層。
到了今年5月,公正行代保險公司話大廈公契,只要管業處表明係prudent property manager, 就not liable. 1蚊都無賠。我地再出上訴信,佢地照樣甘講。
我有買家居保,但只保裝修,不保building structure. 還在等候結果。區議員話叫我地去小額錢債審裁處,要俾成2萬做份獨立公正行報告?我地是否一定贏?
[心急人求教

Re[1]: 樓上大廈鹹水泵爆,引致大量鹹水滲漏我樓下單位
文章號碼 1268
文章作者 Webmaster
貼出時間 2020/7/28   下午 02:11:06
網址
可以一試, 沒有一定贏的官司!

如要對留言作出回覆, 請先登入